2017. jan 11.

Sportok, amikről még tuti nem hallottál

írta: Lady Popular Fashion Arena
Sportok, amikről még tuti nem hallottál

Sziasztok Lányok!

 

Ezek a sportok őrültek, kiakasztóak és némelyik nagyon is bizarr. Utánanéztem, ezek léteznek; de tényleg. Próbáljátok megemészteni! :)

 

 

 

Volt idő, amikor egy bmx-est is megbámultak az utcán, vagy ha azt mondta valaki épp capoeira edzésre tart, visszakérdeztek, hogy „HOVA???”. Azóta ezeket a sportokat már megismertük, de mindig akad valami új furcsaság. Íme néhány sport, amiről talán még nem is hallottál, de esetleg kipróbálnád.

Lábujj szkander

A rendes szkanderhez hasonlóan ez is egy igazi kocsmasport. A ’70-es évek óta rendeznek bajnokságokat, és igen, világbajnokságokat! Az első ilyen bajnokságot Angliában rendezték és egy kanadai turista nyerte meg. A szabályok hasonlóak a rendes szkanderhez. A lábak egy asztalon találkoznak. A lábujjak kapaszkodnak össze, a sarkak érnek az asztalhoz (ez tölti be a könyök szerepét). Ebben a pózban teljesen nem lehet lenyomni az ellenfelet, ezért alakítottak ki egy játékteret, itt kell „falhoz” nyomni a másik lábfejét. A sportág legnagyobb bajnoka egy bizonyos Paul “Toeminator” Beech.

Bossaball

Ez egy egészen új sport, 2004-ben találta ki a spanyol Filip Eyckmans. Ez a labdajáték a röplabdához hasonlít leginkább, de a labdarúgás és a capoeira elemei is megjelennek benne, rengeteg akrobatikával ötvözve, ugyanis a röpi pályához hasonló pályán mindkét térfélen található 1-1 trambulin, melynek segítségével teljesen extrém pózokban és módokon is el tudják találni a labdát. A pálya talaja egy matrac, így a trambulinon kívül is durvább ugrásokat vállalnak be a játékosok.

Sepak takraw

Bár hasonlít a játék az előbb említett bossaballhoz, ez egy sokkal régebbi, 300 éves múlttal rendelkező távol-keleti sportág. Ez is sokban hasonlít a röplabdához, itt is az a cél, hogy a labda az ellenfél térfelén földet érintsen. A labda eredetileg bambuszból készült, most már inkább műanyagból fonják, de teljesen más jellegű, mint egy gumilabda. A játék különlegessége, hogy a labdát nem csak ütik, vagy rúgják, hanem egészen elképesztő harcművészeti elemeket vetnek be a mérkőzések során, tehát ez egyfajta harcművészeti bemutató is.

Gömbözés, avagy zorbing

Ezt már biztos te is láttad. A lényeg, hogy egy két rétegű levegővel fújt gömb belsejében lehet minden félét csinálni. A dupla falú könnyű gömb megóvja az embert. A kezdő szint, amikor síkban gyalogolnak benne, mint a hörcsögök a kis futó gömbjükben. A következő, amikor mindezt vízen teszik, ezzel megízlelve a vízen járást. A legextrémebb pedig, amire a gömböt eleve feltalálták, amikor a bátor próbálkozót bekötik a gömbbe és egy domboldalon (többnyire egy erre a célra kialakított pályán) legurítják.

Radball, vagy cycle ball

A kerékpár és a foci keveréke ez a sport, de nem úgy kell elképzelni, mint a lovaspólót, ahol a lóról lenyúlva ütővel ütik a labdát, bár olyan sport is van, azt cycle polonak hívják. A cycle ball ha lehet még bonyolultabb, itt ugyanis a labdát magával a bringával lökdösik, passzolgatnak egymásnak, a kerék mentén vezetik a labdát és hirtelen manőverekkel, helyben ugrálva lőnek a kapura. Itt egyszerre kell érteni a focihoz, a bringázáshoz, sőt, triál alapismeretek is elengedhetetlenek. Ha mindez megvan benned, érdemes megpróbálni, már magyar csapat is van!

Szólj hozzá